En uge i en "pseudo mors" sko - uge 2 ♡

Et liv uden søvn – en overlevelses guide

Mange tror at så snart barnet fylder 6 måneder, så skal det kunne sove igennem.  Hos mange er det helt sikkert også en forhåbning, da man måske sætter næsen op efter at ens barn snart vil sove igennem og man længes efter en god nats søvn for at kunne fungere optimalt igen. Desværre behøver det ikke være tilfældet, jeg ved ikke hvem der har bestemt at børn skulle kunne sove igennem når de er en bestemt alder, men spørger du mig er det noget værre vås! ALLE børn er forskellige, nogen sover igennem fra dag 1 af andre først når de er 3 år gamle, og oftest betyder flere opvågninger om natten når børn når en vis alder at de søger ens tryghed om natten, og hvorfor tage det fra dem?

Nu når jeg har valgt at amme 2 børn, så har jeg på den måde også valgt at sige ja til ekstremt underskud på søvnkontoen! For ammebørn søger oftest trygheden i brystet om natten og har en del flere opvågninger end andre børn. Ofte når jeg er sammen med familie og venner spørger de ind til om Zacharias sover bedre om natten, og jeg svarer altid glad ja, og fortæller glad han kun vågner 4 ? 5 gange i løbet af natten. Man kan hurtigt se de får ondt af mig, hvorefter de konkluderer at det da også var mange gange. Personligt rør det mig ikke mere, og det er tiltrods for jeg er heldig hvis jeg får 2 timers sammenhængende søvn, da begge unger oftest vågner på skift.

Så her kommer nogle tips og tricks til hvordan man tackler en hverdag uden søvn hvis man er så (u)heldig at have et barn der ikke sover igennem.

  1. Accepter situationen ? Det første og vigtigste skridt er at du accepterer situationens tilstand! At du ikke går og sigter efter at dit barn burde kunne sove igennem og at der må være noget galt. Vend den om og tænk på det er fordi dit barn savner dig og elsker dig, prøv at se det fra barnets side og prøv at vend det til noget positivt. Og accepter at du bare må leve med den manglende søvn, lad vær med at tænk på det som noget negativt.

 

  1. Find løsninger der hjælper dig ? Hvis dit barn eks. sover på eget værelse kan det være ulideligt at skulle op og gå hele vejen derind om natten, hvis barnet vågner nok gange. Der er det vigtigst at gøre op med en selv om man finder nattesøvn vigtigere fremfor at fastholde princippet i at barnet skal sove alene og du/i vil have soveværelset for dig/jer selv. Eksempelvis: her sov Zacharias på eget værelse, lige indtil Felix blev født, pludselig havde han (sjovt nok) brug for ekstra tryghed oven på den kæmpe omvæltning, og havde der for flere timer i streg hvor han var vågen om natten. Her endte jeg med at rykke ham ind i soveværelset lige ved siden af mig, hvor han stadig er, og på den måde kan jeg være fri for at blive lysvågen når han vågner, og egentlig sidde halvt op og sove når jeg ammer og ligger ham tilbage i sengen, og så kan jeg falde i søvn hurtigt igen, og udnytte hvert minut i løbet af natten. Andre fungere samsovning også super godt, ved nogle der sover børnene simpelthen igennem så snart de er tæt på mor, simpelthen fordi de får dækket deres trygheds behov.

 

  1. Lad vær at kigge på klokken ? Det lyder måske dumt, men oftest giver det bare anlæg til endnu mere stress, her hvis jeg kigger på klokken, har jeg alt for meget fokus på hvor lang tid de har været vågen, og hvor meget i søvnunderskud jeg kommer til at være, jeg begynder at tælle minutter og timer. Det fungerer meget bedre for mig psykisk hvis jeg undlader at kigge på klokken hele tiden, da det så også faktisk er som om tiden går hurtigere.

 

  1. Afslapning tæller også ? Det kan godt være at det at børnene er vågne gør at du ikke får sovet, men derfor kan du godt slappe af. Ammer du, så lig ned og am og blund lidt indtil dit barn har spist færdigt, eller sov sammen med barnet. Har du et uroligt barn der er lysvågen og klar på leg, så smid nogle legesager ned i tremmesengen lad barnet brænde lidt krudt af imens du blunder lidt, selvom det måske ikke er optimalt, så kan det være en stor hjælp.. Og vigtigst af alt, når du ligger og ikke kan sove efter natteroderiet, så slap af, ikke begynd at fokuser på du ikke kan sove, lig mobilen væk og hvis du ikke kan sove, så bare lig og tænk, for facebook og andre ting er bare med til at gøre en endnu mere vågen. Slap så meget af som muligt også selvom du ikke sover.

 

  1. Udnyt dagtimerne ? Hvis dit barn sover i løbet af dagen og du går hjemme, så sov! Også selvom du kan føle der er meget du skal nå, så lig tanken væk.. Det er okay der roder lidt eller vasketøjet venter nogle timer.. og sov! Arbejder du eller går i skole, jamen så udnyt weekenderne, sov til middag sammen med dit barn lig og slap af på sofaen og se fjernsyn i det omfang dit barn tillader dig, HOLD WEEKEND! 😉

 

Sådan klarer jeg det, og jeg føler mig faktisk aldrig træt eller tynget af det i dagtimerne.. Kun hvis jeg måske sidder stille, så kan søvnen godt ramme.. Men ellers føler jeg mig fint veludhvilet når jeg lige har slået øjnene op om morgenen (her står vi op kl 5, selvom jeg godt kunne blive under dynen lidt længere 😀 ) Jeg vil sige at det aller vigtigste er simpelthen at man accepterer det mentalt, og når folk spørger ind til det, så udtryk det positive i stedet for det negative. Her siger jeg eks. altid at zacharias sover et fint lang stræk til at starte med, hvor efter han vågner måske en 4 -5 gange, men han sover meget hurtigt igen. Lig mærke til jeg ligger vægt på det positive, i stedet kunne jeg vælge at fortælle om at han bare vågner hele tiden og hver gang jeg endelig er faldet i søvn.. Altså ligge vægt på det negative.

Men husk på at børn ikke skal kunne sove igennem i en vis alder, og vi kan sku sove når vi bliver gamle 😀 forhåbentligvis lærer de små at sove igennem inden de flytter hjemmefra ;).

 

 

12570954_542497085931006_1766788819_n

 

 

1

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

En uge i en "pseudo mors" sko - uge 2 ♡