En god mor sidder ikke i brysterne, eller hvordan er det nu lige?

Tandemamning

Tandemamning, at amme 2 børn og dobbelt ansvar.. Hvad er det egentlig? Hvordan har mit forløb været?

  • Tandemamning er når man ammer 2 eller flere børn på samme tid. Det kan være tvillinger såvel som søskende.

Allerede i graviditeten kan man opleve det at man vil tandemamme kan mærkes på kroppen, blandt andet ved smerter under hver eneste amning, konstant, hele tiden, på grund af hormoner og ømme brystvorter. For ikke at tale om “breastfeed agitation”.. Det er en tilstand hvor man pludselig “mister lysten” til at amme ud af det blå, midt i en amning, man føler sig frustreret og kan have lyst til at kaste sit barn væk og løbe sin vej, nogle beskriver det også som en kriblende følelse som om der er insekter over alt på en og det er tit blandet med nogle meget voldsomme tanker, vrede rettet imod barnet. Det er super hårdt for man ved jo godt at ens barn intet gør men hele ens krop bliver virkelig overtaget af den/de her følelser, og der skal man virkelig kunne være stærk og holde ved og huske på netop hvorfor man gør det 😊

  • Det er normalt at få ømme brystvorter og have smerter under amningen i graviditen på grund af hormonerne. Oftest kommer det i perioder.
  • “Breatsfeed Argitation” er en tilstand der kan ramme alle ammende mødre, dog ses det ofte når man er gravid og ammer, igen på grund af den hormonelle påvirkning.

Her døjede jeg med smerter under amningen fra uge 12 og resten af graviditeten og i den forbindelse også en masse breastfeed agitation.. Ja jeg følte faktisk at Zacharias gjorde mig ondt med vilje og frustrationen under de fleste amninger var stor og nogle gange var jeg nød til at tage ham fra for et kort øjeblik, for simpelthen ikke at blive sindsyg, enten pga smerterne eller pga alle de tanker.. men oftest så hjalp det lige at få et minuts pause og trække vejret dybt.

  • Fun fact: Jeg ammede Zacharias under mine begyndende veer da jeg skulle føde Felix.. De startede jo typisk nok om natten, så jeg sad ammende, og tog tid hver gang jeg fik en ve.. Det kan absolut ikke anbefales 😂

Inden jeg havde født havde jeg mange forestillinger om hvordan det ville blive, læs evt mine tanker her. Og udfra mine forventninger er det faktisk gået stortset ligesom jeg håbede.. Zacharias er allerede nu her knap 3 måneder senere utrolig glad for Felix, han krammer og kysser ham og ammer jeg dem begge samtidig, aer og holder han Felix i hånden alt imens de begge ligger og kigger på hinanden. Jeg er 100% sikker på at amningen har en del af det tætte forhold der allerede er at se imellem Zacharias og Felix, for Zacharias er jo kun 16 måneder gammel og stadig en baby og ærligt så forstår han jo ikke ret meget endnu. Men jeg er overbevist om at de to bliver uadskillelige! 😊 Derudover små er det så skønt at når Zacharias er træt ked af det, eller når jeg er ved at amme Felix at Zacharias kan komme og blive ammet ved mig, straks falder han til ro og han nyder der virkelig og det bliver ikke den der med at han må vente eller jeg må ligge Felix fra mig ?

Nu kører det super, men i starten var det hårdt! Især de første par uger, der havde jeg seriøst lyst til at kaste håndklædet i ringen og opgive, for det er udentvivl hårdt når man pludselig har 2 børn som forventer man “står til rådighed” 24/7. Zacharias havde flere vågne timer om natten, som reaktion på den store omvæltning og intet duede, han ville ammes HELE TIDEN.. Jeg kunne i starten ikke finde ud af at ligge dem begge til på samme tid, men jeg blev tvunget til hurtigt at lære det, alternativtet var 2 skrigende børn😀 Jeg havde læst meget om tvillinge ammestillingen, men med en SÅ lille og en tumling som Zacharias nærmest aldrig lå stille, så var det for mig nærmest umuligt uden hjælp. Så derfor blev det, det jeg selv kalder sandwich stillingen 😀 Zacharias nederst i normal amme stilling ved det ene bryst og Felix klasket oven på også i normal amme stilling, selvfølgelig ved det modsatte bryst, og det fungerede faktisk helt fint! Bare jeg sad bekvemt med ryggen, så kunne jeg sidde sådan i flere timer, og det gjorde jeg også! De første par uger fik jeg INTET søvn og lavede ikke andet end at amme dag og nat, for da Felix kom blev Zacharias’ behov for at amme 20 x så stort.. Jeg følte mig virkelig som en malkeko! I den periode var jeg overdreven lykkelig for at Zacharias gik i dagpleje, så jeg fik en pause 😀

  • Stillinger der kan være gode at bruge når du tandemammer er, tvillingeammestillingen (kræver noget øvelse) og laid back stillingen, det er den letteste og mest behagelige at klare selv, også kan man også forsøge sig med “sandwichstillingen” som beskrevet ovenfor (jeg ved ikke om den har et navn!)

Da de første 2 uger var overstået blev det lettere at håndtere især fordi Zacharias begyndte at sove godt om natten igen, det indebar blandt andet at han kun vågnede 4 – 5 gange, men at han så er til at få til at falde i søvn på 5 minutter ca. det er bare en lynamning også er han tilbage i drømmeland, og for mig er det helt super! Ligenu der vågner børnene ofte på skift, faktisk vågner Zacharias flere gange i løbet af natten end Felix, ironisk nok. Men det gør det lettere at overskue. Zacharias sover derudover lige nu i tremmesengen lige op af mig, for at lette natamningerne lidt, jeg ammer selvfølgelig Zacharias i søvn når han vågner og når Felix vågner første gang så sammensover vi altid resten af natten, han kan sagtens sove fra jeg lige lister væk og ammer Zacharias. Læs evt min overlevelses guide til et liv uden søvn her😊

Kropsmæssigt har det ikke givet de store udfordringer, i starten havde jeg jo Zacharias som aktivt forebyggede brystbetændelse og mælkeknuder når jeg ikke ammede Felix, generelt er alt det gået så nemt, udover jeg har sindsygt meget mælk og mine bryster bliver spændte så nemt stadig her knap 3 mdr. senere, noget jeg aldrig prøvede med Zacharias.

  • Mælken ændre smag i graviditeten på grund af hormompåvirkningen, og kan gøre at nogle børn selvafvænner, da de ikke kan lide den nye smag.
  • Ofte bliver mælken erstattet af råmælk på et tidspunkt i graviditeten, det sker normalt ca. halvvejs. Det er dog ikke alle det sker ved.
  • Når du føder sørger hormonerne og processen for at din mælk (hvis den ikke er blevet det) bliver erstattet af råmælk og på den måde tilpasser sig den yngstes behov sammensætnings-mæssigt, og derfor vil den store ikke kunne tage næringen fra den yngste – en kendt skrøne.

Alt i alt har det indtilvidere været et super forløb. Jeg er sluppet for alle de trælse ting og har dog måtte bøde med minus på søvnkontoen, men det overlever jeg nok 😀

Mine bedste råd hvis man overvejer at tandemamme:

  • Søg viden selv, og ikke lytte for meget til fagfolk hvis i oplever modgang – jeg har oplevet en læge og en sundhedsplejerske som påstod at jeg SKULLE afvænne Zacharias af med amningen inden jeg fødte, ellers ville han tage ALT næring fra Felix.
  • Hav mod på at øve de forskellige ammestillinger, for det er guld værd at kunne ligge begge til selv, og det er bare at kaste sig ud i det, så lærer man lynhurtigt de forskellige teknikker.
  • Hav begge børn tætte på en om natten for at lette natteroderiet, evt. hvis man kan samsove med begge børn, ellers som mig have en tremmeseng helt op af ens egen seng.
  • En masse tålmodighed og viljestyrke, så skal det hele nok komme helt naturligt <3
Det bedste i verdenen <3

Det bedste i verdenen <3

Jeg er ikke bleg for at ligge amme billeder op i den ene eller anden afstøbning, jeg mener altsammen det er med til at normaliserer amning! Der findes i min verden intet smukkere<3

 

Følg gerne bloggen på følgende link:

FACEBOOK   INSTAGRAM   BLOGLOVIN’

 

 

4

  • […] hedder jeg er pisse ligeglad, jeg er ikke bange for at dele det faktum at vi herhjemme langtids- og tandemammer. Jeg deler gladelig ud af mine skøre historier med tandemamning i bussen om hvordan folk skal […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thanks SO much for the inrsnpatioi. I live in an 1100 square foot house with a full – full cellar (another 1100 SF) and a 75%- full attic (yet another 1100 SF). OH and a single car garage!and the plan is to downsize to a no exterior storage 900 SF condo!YIKES! I can do it ! One drawer/one shelf/one room at a time!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Selvfølgelig! Jeg oplevede aldrig at være helt tørlagt, men da jeg var knap 18 uger henne dalede min produktion drastisk! Det stoppede ikke min søn fra at amme, han havde bare amme marathons om natten, på dem bekostning?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ellie

    Tak for et fint indlæg.
    Må jeg spørge om du ogsåoplevede at der under graviditeten (og de ømme babser+mistet lyst), heller ikke var mere mælk?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

En god mor sidder ikke i brysterne, eller hvordan er det nu lige?