Alle kan amme!!

Alle kan amme – opsummering…

I går var en yderst spændende aften! Jeg brugte flere timer på at sidde og diskuterer og debatterer mit oplæg, og helt ærligt.. Det var jo også intentionen, den her lettere provokerende overskrift skabte drama, forargelser og vigtigst af alt, den skabte debat.

Om man så er enig i min metode, det er jo så hvad det er, men ingen steder i den her tekst skrev jeg at dem der havde måtte opgive amningen at de var dårlige mødre, ingen steder skrev jeg noget negativt om mødre “der ikke kunne amme”, tværtimod. Desværre så er amning et sprængfarligt emne, og det er ikke første gang at jeg kaster mig ud i debatten og jeg vidste godt hvad det kunne medføre.

Det jeg bider mærke i og det jeg synes er sindsygt ærgerligt er de her mødre som kun læser sætningen “alle kan amme” at de ikke læser teksten og sætter sig ind i essensen af indlægget, som var en helt anden, men i stedet føler sig trådt og trampet på, til trods for at jeg ingen steder stiller spørgsmål ved deres moderlige egenskaber. Jeg mener ikke at selvom alle KAN amme, at alle så SKAL amme, jeg skal ikke gøre mig til herrer over hvad andre mødre vælger og jeg skal slet ikke pådutte en masse mødre at de faktisk er forkert på den, hvis de sidder med følelsen af at være utilstrækkelig grundet et skidt ammeforløb.

Det handler jo om der er nogen der har rigtig mange følelser i klemme når der gælder det her, og det forstår jeg også godt! Tro mig, jeg kan ikke forestille mig hvilken ulykke det må være at måtte opgive amningen hvis det er det man drømmer om! Men selvom der er de her mødre, så kan man ikke bare lade vær’, det er jo noget der skal debatteres og sætte fokus på, så kommende mødre ikke får ødelagt deres ammeforløb, så de ikke ender samme sted.

Men fakta er at ALLE kan amme, og med alle mener jeg den gennemsnitlige sunde og raske kvinde, det er sådan at med termer ALLE så mener man altid gennemsnittet, for der vil altid være undtagelser der bekræfter reglen, altid..
Og til dem der synes det er at modsige sig selv, så lad mig komme med et kort eksempel.. Vi ved jo at ALLE kvinder har hår på hovedet, nogen har tykt hår, tyndt hår og nogen har krøller hår.. Men fælles for alle kvinder er at de har hår på hovedet (hvis ikke de barberer det af :D) men men men.. Så er der altså lige den her ene procent, som har en immunsygdom, som gør at de ikke kan producere hår.
En undtagelse der bekræfter reglen. Og sådan er det med alt, sådan er det i det danske sprog, sådan er det i matematik og sådan er det i den biologiske verden, alle er et ord man bruger om gennemsnittet. Det handler ikke om en generalisering af alle kvinder. For alle kan aldrig dække over alle, det er også fakta.

image

Jeg har taget et screenshot indenfra leksikon.org, hvor der pænt står at størstedelen af alle kvinder kan amme, pånær ganske få kvinder (ca 5%) og det er på baggrund af anatomiske eller fysiologiske årsager, det vil sige sygdom eller andre forhindringer, undtagelsen der bekræfter reglen.. Men igen, den sunde, raske og gennemsnitlige kvinde hun kan amme, alle kan amme.. Hold nu kæft, Luna!

Og det er her problematikken foreligger for i diverse forums så er det måske pludselig 50% der ikke kunne amme.. Og det er det jeg peger på, først og fremmest at udtrykket er forkert, og Gud hvor er jeg pessimistisk at gå op i sådan en detalje, men ærligt den sætning giver genklang hos kommende mødre, de frygter ikke at kunne amme, til trods for det der reelt er sket er en mislykket amning, og ja.. Der er en forskel, en betydelig forskel.
Fordi når det mislykkedes så kunne det være afhjulpet, og det er netop her at problematikken for alvor starter, det er en lavine af misinformation, dårlig vejledning og mangel på ressourcer. Vi lever i er samfund hvor der bliver skåret ned på fødegangene, jordmødrene går grædende hjem, vi lever i et samfund hvor fødselsforberedelsen er skåret væk i mange kommuner og hvor førstegangsmødre bliver sendt hjem lige efter fødslen og hvor sundhedsplejersken kaster om sig med mme, uden at prøve og finde en løsning. Det er et kæmpe problem!

Jeg diskuterede med mange og skræmmende nok var der flere der mente at ansvaret lå ved den enkelte mor, at det var hendes ansvar at søge information og bede om hjælp og at vores Sundhedssystem absolut fungerer til UG.. Så kunne jeg skrive en lang smøre om hvorfor det ikke er tilfældet, men ærligt hvis man har valgt at lukke af overfor noget der er lige foran en, så tror jeg heller ikke at man vil se det reelle problem, og det er også fair nok.

Men hvordan kan man mene at man som grøn mor har det fulde ansvar? Amning er ikke let, langt fra og hvis man ikke ved det, ikke har nogen til at guide en, ja så er det da dømt til at gå galt. Det svarer lidt til at sige en kvinde skal føde uden hjælp fra andre, at hun selv skal søge information og klarer det selv. Måske et ekstremt eksempel, også alligevel ikke..

Jeg dømmer ingen og jeg mener man som mor selv skal opveje fordele og ulemper når vi snakker amning, for det er også faktorer der spiller ind i forhold til mor og barn relationen, en stresset mor kan være mere negativ i sidste ende!
Men jeg synes det er ærgerligt at den skal gå sådan her, og ikke mindst så synes jeg det er ærgerligt den tilgang der så kommer ud af det, for størstedelen af de mødre der følte jeg overskred deres grænser, de gav blot igen ved at indirekte eller direkte svine mig til.. Jeg blev kaldt uempatisk, jeg blev kaldt latterlig og sågar også en kælling, også var der en enkelt som også blev personlig og blandede mit og Sørens forhold ind i debatten.
Jeg kan tage det og jeg vidste at det ville komme, men jeg synes det er ærgerligt at debatten altid skal rase sådan og at det er okay at være grov og yderst grænseoverskridende overfor mig som debatstarter, til trods for jeg ingen steder skriver noget ondt eller nedladende om den enkelte mor, faktisk er det bare en overfortolkning af en enkelt sætning.. Også bliver det pludselig okay at være grov og personlig og indfinde sig på et niveau der er langt værre end en sølle overskrift. Det er ærgerligt at vi i ammedebatten ikke kan finde en mellemvej, for der skal være plads til alle.. Også er der lige undtagelsen der bekræfter reglen 😉

Her kommer et sidste eksempel, mænd kan ikke amme.. Men så er der lige dem der kan – undtagelsen der bekræfter reglen 😀

http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/kan-maend-amme

 

Tak fordi du læste med <3

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Alle kan amme!!